Rolul alimentației și a sportului
Uitându-ne în jur, vedem din ce în ce mai mulţi tineri cu probleme legate de greutate, cauzate de <b>alimentaţia</b> proastă şi lipsa sportului. Viaţa stresantă, munca sedentară, poluarea, alimentele nesănătoase reprezintă factori nocivi pentru sănătatea tuturor.
Marea majoritate a tinerilor se afunda în mâncarea de tip fast-food, înlocuiesc sportul cu statul la calculator, iar dacă facem o analiză, generaţia noastră a celor mai” mări” a avut o cu totul altă copilărie. Şi atunci ne punem întrebarea : Ce se va întâmpla cu proaspătă generaţie peste câţiva zeci de ani ?
Sportul reprezintă o activitate pe care, din păcate, nu se mai pune accent aproape deloc. Ar trebui să obişnuim copiii de mici să practice câte un sport. Astfel, şi-ar forma un obicei din a face mişcare regulat. Indubitabil, efectele activităţii fizice au un rol benefic în sănătate, ajutându-ne să ne simţim mai bine, să nu mai simţim oboseala la nivelul acut din prezent.
Referitor la diete, nu sunt adeptă aţinutului de la mâncare, înfometării şamd. Consider că alimentaţia echilibrată, combinată cu sportul regulat, produce efecte uimitoare în organismul uman.
Totuşi, tutunul, alcoolul, viaţa dezorganizata, săritul peste mese şi mediul stresant sunt factori ce influenţează arderile în mod diferit. Persoanele care, totuşi, optează pentru diete, ar trebui să ia în calcul în primul rând dieta cu calorii negative.
Alimentele cu calorii negative reprezintă o variantă viabilă de luat în calcul. Acestea necesită procesarea mai multor calorii decât propriul conţinut caloric, supunând organismul unui efort mărit şi unui consum energetic majorat în procesul de digerare şi descompunere. În concluzie, numărul caloriilor consumate de organism este superior celui de calorii asimilate, acest efect permiţând scăderea în greutate.
O listă a alimentelor cu calorii negative cuprinde fructe şi legume, după cum urmează : pepene, mere, merişoare, piersici, caise, mango, ananas, mango, zmeură, căpşune, mure, lămâi, grapefruit, portocale, mandarine, clementine, castravete, dovleac, roşie, ardei gras, morcovi, spanac, nap, praz, ceapă, ardei iute, usturoi, varza, broccoli, lăptuci, conopida, sparanghel, andive, ţelina, sfeclă.
Consumarea zilnică a 9 porţii de legume şi fructe în cazul bărbaţilor şi 5 porţii în cazul femeilor ajuta la scăderea în greutate până la 0.9 kg/zi. Bineînţeles că pe lângă aceste porţii de legume, se poate consuma carne (roşie-slabă, de pasăre, piept de pui sau de curcan, ouă în cantităţi moderate şi toate tipurile de peşte), salate, lichide şi suplimente. Este interzis meniul pe baza exclusivă a legumelor şi fructelor şi se evita meniul bazat pe mâncare fast-food, junkfood, pizza şi îngheţată.